Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Opera Brașov!
Opera Brașov, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor – filiala Brașov și Editura Creator, sărbătorește Ziua Culturii Naționale, sâmbătă, 15 ianuarie 2022!
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, sunteti asteptati să vă bucurați de o lucrare românească foarte îndrăgită și deosebit de populară: „Crai Nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Brașovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei operete, care a avut loc pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), pe o scenă improvizată. Iată marcăm și un moment aniversar: 140 de ani de la punerea în scenă a lucrării!
Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Lucrarea este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească.
În distribuție, soliștii Operei Brașov: Maria Catrina – Anica, Mădălina Bourceanu – Dochița, Dan Popescu – Moș Corbu, Alexandru Aghenie – Bujor, Mihai Irimia – Leonaș, Lorand Cristian – Ispravnicul. Soliști balet: Chisako Ota, Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Braşov. La pupitrul Orchestrei Operei Brașov se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Regie scenă: Dan Antipa.
În aceeași zi, de la ora 17.00, în Foaierul Operei Brașov, are loc decernarea premiilor Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
Participă: Adrian Lesenciuc, președintele Filialei și Laurențiu-Ciprian Tudor, președintele juriului. Anual, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România acordă, în urma jurizării, premiile Opera Omnia, Cartea anului și Premiul de debut pentru cele mai reprezentative lucrări literare. Juriul acestei ediții a fost alcătuit din scriitorii: Laurențiu-Ciprian Tudor (președinte), Daniela Șontică, Camelia Crăciun și Carmen Gheorghe (filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor), respectiv Violeta Savu (filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor). În continuarea acestui eveniment, de la ora 17.30, tot în Foaierul Operei, se va desfășura o dezbatere pe tema romanului „Balada” de Adrian Lesenciuc, la care vor lua cuvântul preotul Constantin Necula, scriitor și Anda Tabacaru, regizor artistic. „Când cea mai frumoasă poveste de dragoste nu-i are drept eroi pe Romeo și Julieta, ci pe marele compozitor Ciprian Porumbescu și pe iubita lui, Berta, când trista întâmplare biblică a dreptului Iov care pierde aproape totul, dar nu-și pierde sufletul, se repetă, cu preotul Iraclie, tatăl lui Ciprian, în rolul prearăbdătorului sfânt, când istoria, puterea, lăcomia și religia complotează împotriva oamenilor, dar Ciprian și tatăl său Iraclie rămân demni și neînfrânți, povestea ce le cuprinde e mai mult decât ficțiune. Bazat pe biografia familiei Porumbescu, cu două personaje centrale, Iraclie și Ciprian, romanul «Balada» este tulburător prin puritatea iubirii și a demnității care înving diferențe, discriminări, abuzuri”, ne mărturisește Adrian Lesenciuc, autorul „Baladei”.
Biletele se pot procura atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Informații se pot obține la telefon: 0268.419.380