Expoziția: Plugarul, obicei agrar de primăvară

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită joi, 25 aprilie 2024, ora 13:00, la vernisajul expoziției „Plugarul, obicei agrar de primăvară”, ce se va deschide la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea, situat pe strada Republicii nr. 191.

Agricultura a constituit ocupația de bază a omului din cele mai vechi timpuri. Lucratul pământului era un adevărat ritual impus de un calendar agricol respectat cu strictețe. De-a lungul timpului, lumea arhaică a dedicat muncii agricole  versuri, cântece și diverse manifestări  folclorice.

Inspirat din truda și hărnicia țăranilor, Plugarul este cel mai important obicei agrar de invocare a fertilității desfășurat primăvara în majoritatea satelor din Țara Oltului. Prin acest obicei, comunitatea rurală sărbătorea primul fecior sau bărbat care ieșea cu plugul la arat.

Deși în trecut, Plugarul era sărbătorit în prima zi a lunii martie sau de Sf. Gheorghe, astăzi întreaga manifestare se desfășoară a doua zi de Paști fiind un atribut al cetei de feciori care își continuă activitatea în cadrul acestui ritual de primăvară.

Expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară”, aduce în atenția publicului,  manifestarea obiceiului practicat și astăzi în câteva sate din Țara Oltului, secvențe  din cadrul obiceiului prezentate prin imagini dar și diversitatea uneltelor folosite de țărani în trecut pentru cultivarea pământului și recoltarea cerealelor.