A început evaluarea speciilor strict protejate

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procesul de evaluare a stării efectivelor speciilor de animale strict protejate în cadrul monitorizării de primăvară. Acțiunea vizează speciile precum ursul, lupul, râsul și pisica sălbatică și se desfășoară conform Legii nr. 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic.

Pentru a realiza această monitorizare la nivelul județului Brașov, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov a organizat o întâlnire cu reprezentanții fondurilor cinegetice pentru a stabili un program de acțiune pentru colectarea datelor din teren pentru anul 2024.

„Începând cu data de 17 aprilie, gestionarii fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanții APM Brașov, colectează datele de prezență în teren a exemplarelor de urs, lup, râs și pisică sălbatică. La aceste acțiuni pot participa și reprezentanți ai ONG-urilor, unități de cercetare și învățământ în domeniul cinegetic sau al biodiversității, cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de estimare și monitorizare”, a declarat Ciprian Băncilă, directorul APM Brașov.

Evaluarea efectivelor speciilor de animale strict protejate se va realiza și întocmi pe fonduri cinegetice și se va centraliza la nivel de județ. Colectarea datelor de prezență a exemplarelor se va face pe fonduri cinegetice, iar centralizarea acestora se va realiza pe fonduri cinegetice și pe gestionari, cu centralizarea datelor la nivelul județului.