Pentru a marca Sfintele Sărbători de Paște, în data de 24 aprilie la Centrul Cultural Reduta, se deschide o nouă expoziție sub titulatura „Începutul lumii”!
Începând cu ora 13:00 în foaiere vor fi prezentate şapte ouă încondeiate din diferite zone ale țării, realizate de meșterul popular Carmen Cojanu și 15 icoane pe sticlă semnate de Alexandru-Dumitru Chișu.
Carmen Cojanu a avut doi meșteri atunci când a deprins, cu mulți ani în urmă, tainele încondeierii, Silvia Tatu și Adrian Micu, alături de care a pătruns tainele acestui vechi meșteșug. A studiat mult, documentându-se în muzee despre istoria meșteșugului și despre tehnici și motive.
„Brodez, încondeiez ouă și țes. Îmi place lucrul manual, îmi place când realizez ceva frumos din mâinile mele și de aceea vreau să duc mai departe meșteșugurile pe care le cunosc”, spune Carmen Cojanu.
Alexandru-Dumitru Chişu are 22 de ani, este de loc din Mediaș, la momentul actual fiind student în Brașov. Practică meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă din 2013 şi a absolvit Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Micu Sibiu în 2017.
„Sunt mândru să vă împărtășesc pasiunea mea pentru icoanele pe sticlă tradiționale. Sunt un meșter iconar, călăuzit de dragostea pentru artă tradițională și devoțiunea față de valorile culturale. În atelierul meu, transform sticla în opere de artă sacre, respectând tehnici tradiționale. Fiecare pictură pe sticlă pe care o creez are o poveste, o semnificație profundă și o conexiune cu tradițiile culturale. Îmi inspir lucrările din iconografia tradițională transilvăneană, aducând în prim-plan simboluri și motive care au o semnificație spirituală și culturală. În afară de valorile spirituale pe care le transmit prin operele mele, îmi propun să contribui la conservarea și promovarea patrimoniului cultural”, afirmă Alexandru-Dumitru Chişu.
În cadrul vernisajului, participanţii vor afla câte ceva din tainele încondeierii și scrierii icoanelor.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 aprilie – 12 mai 2024.