Cazurile de rujeolă se înmulţesc!

102
Cazurile de rujeolă se înmulţesc în Romania!
Mai mult de 80 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat săptămâna trecută, iar aproape jumătate dintre acestea în judeţele Vaslui şi Prahova.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 15 – 19 ianuarie au fost raportate încă 86 de cazuri noi de rujeolă, în 12 judeţe şi în municipiul Bucureşti, potrivit news.ro.
Incidenţă mai mare de 99 de cazuri de rujeolă la suta de mii de locuitori se înregistrează în judeţele Satu Mare, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Braşov şi Călăraşi.
Numărul total de cazuri de rujeolă înregistrate în România de la debutul epidemiei este de 10.500, dintre care 38 de decese. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Este extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem (semnul Koplik) pe mucoasele bucale sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată.
Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala:
  • Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei
  • Oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă
  • Persoanele cu o deficiență de vitamina A

Simptomele apar după 10 – 12 zile de la momentul infectării

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare, după care apare erupția cutanată.

Exista trei etape importante:

  • Perioada de incubare – începe cu momentul infectării și durează aproximativ 11 zile, timp în care nu apare niciun simptom
  • Instalarea simptomelor prodromale (care anunță apariția bolii) – congestie nazală, tuse, febră. Se manifestă timp de aproximativ trei zile și sunt însoțite de pete albe mici (pete Koplik), care apare în interiorul gurii. Copiii devin contagioși cu patru zile inainte de începerea erupțiilor cutanate și pot transmite boala timp de patru zile după ce erupțiile apar, ceea ce înseamnă că din aceasta etapa boala devine contagioasă.
  • Prezența erupției cutanate – apar mici pete rosii pe față, începând cu linia părului și în spatele urechilor, după care se răspândesc pe gât, corp, brațe, mâini și picioare. După apariția erupțiilor cutanate, febra poate depași 40 de grade Celsius. După câteva zile, febra se reduce și erupțiile cutanate dispar.

    Cât de periculoasă este rujeola?
    Rujeola poate fi o boală grava la toate grupele de varstă, însa este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare joase, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare – acestea din urmă necesită tratament, antibiotic.Vaccinul – singura masură eficientă de prevenire a rujeolei

    Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare care oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infectioase care dau și numele vaccinului: rujeolă, oreion si rubeolă.O doza de vaccin ROR oferă o protecție de aproximativ 93% împotriva rujeolei, iar două doze au o eficacitate de 97%.
    Conform Calendarului Național de Vaccinare, în Romania se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează:
    – Prima doza – la un an
    – A doua doza intre 5 si 7 ani