Artist Talk, cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov vă invită sâmbătă, 13 aprilie 2024, începând cu ora 17:00, la un eveniment de tip Artist Talk, cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi. Dialogul va fi moderat de Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov.
Cu ocazia acestui eveniment, Lia și Dan Perjovschi deschid dialogul cu comunitatea locală de artiști și iubitori ai artei. Pornind de la creațiile pe care le prezintă până la final de aprilie 2024 în expoziția de artă contemporană „Urgențe”, cei doi artiști și parteneri vor împărtăși cu cei prezenți detalii despre munca lor artistică, tehnici și procese, teme, influențe și inspirații de pe parcursul celor 35 de ani de cercetare și creație.
„Artist Talk-ul cu Lia și Dan Perjovschi este o experiență care deschide noi orizonturi și oferă un context intim pentru a explora parcursul creativ al celor doi artiști. Participanții sunt invitați să pătrundă în universul creatorilor și să descopere instrumente esențiale pentru dezvoltarea unei perspective critice și a unei înțelegeri mai profunde a artei contemporane. Organizarea acestui tip de evenimente în muzeu este vitală pentru stimularea unui dialog autentic între public și instituție, consolidând rolul nostru în comunitate drept un centru viu și relevant pentru educație și apreciere artistică”, spune Bianca-Maria Bălșan, manager al Muzeului de Artă Brașov.
Subiectele abordate în cadrul expoziției „Urgențe” parcurg o serie de evenimente care marchează societatea globală. Astfel, instalațiile Liei și ale lui Dan Perjovschi confirmă ancorarea artiștilor în contemporaneitate. Pe substratul unei formări în perioada comunistă și prin statutul de martori ai eliberării democratice, artiștii au recuperat prin studiu, cercetare și explorare, 50 de ani de istorie a artei contemporane la care accesul le-a fost îngrădit. Contextul socio-politic actual fac necesare astfel de dezbateri, iar dialogul își propune să aducă în prim-plan istorii personale și generale, precum și soluții la nivel micro și macro.
Lia Perjovschi, este fondatoarea și coordonatoarea CAA CAA (Contemporary Art Archive and Centre for Art Analysis) și KM (Knowledge Museum), un proiect de cercetare interdisciplinară. A participat în peste 700 de expoziții, conferințe și ateliere în întreaga lume. Practica sa artistică reflectă o călătorie de la corpul său fizic la corpul universal al cunoașterii, fiind caracterizată de o largă diversitate a mediilor de exprimare.
Dan Perjovschi, cu o carieră artistică de peste 30 de ani, a dezvoltat propriul său limbaj vizual distinctiv, redus, care condensează subiecte intricate fără a elimina complexitatea realității. Ca artist și jurnalist, practica sa artistică s-a dezvoltat ca o formă de „jurnalism vizual”. De la colaborarea cu Revista 22 încă din anii ’90 până la lucrarea „Ziarul Orizontal”, un perete public de 30 de metri din Sibiu pe care îl dezvoltă cu nou conținut artistic de peste 10 ani, artistul își exprimă viziunea asupra societății contemporane prin desen.
Participarea la eveniment nu necesită înscriere și se face în baza unei taxe de 10 lei.
Expoziția „Urgențe” poate fi vizitată la Muzeul de Artă Brașov, până pe 30 aprilie, de miercuri până duminică, între 10:00 și 18:00.
artist talk afis