REABILITARE TERMICĂ ÎN DOUĂ SPITALE PE BANI EUROPENI

REABILITARE TERMICĂ ÎN DOUĂ SPITALE PE BANI EUROPENI

REDUCEREA COSTURILOR ENERGETICE LA DOUĂ UNITĂȚI MEDICALE DIN JUDEȚUL BRAȘOV PRIN PROIECTE EUROPENE DE REABILITARE TERMICĂ

Încă două proiecte de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinate îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor din Regiunea Centru, au fost semnate azi, 20.03.2018, la sediul Consiliului Județean Brașov, având ca beneficiar direct această instituție reprezentativă pentru județul Brașov, iar ca beneficiari indirecți, pacienții și medicii de la Spitalul de Ginecologie din Braşov și de la Unitatea de Pneumoftiziologie Sânpetru. Azi, președintele Consiliului județean brașovean, Adrian Veștea și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractele de finanțare pentru proiectele ”Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătura) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Dr. I.A. Sbârcea” Braşov” și ”Reparații capitale, modernizare și eficientizare energetică a Unității de Asistență medico-socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”, proiecte a căror valoare totală cumulată este de peste 35 milioane lei. Cele două cereri de finanțare sunt finanțate prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice și peste 24,5 milioane lei din suma totală reprezintă fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
”Județul Brașov trebuie să se dezvolte cu aceste resurse financiare nerambursabile, din fonduri europene. Am semnat contracte de finanțare pentru reabilitarea drumurilor județene, suntem implicați în reabilitarea termică, în vederea eficientizării consumurilor și pentru reducerea costurilor prin aceste proiecte destinate modernizării clădirilor publice și pregătim proiecte pentru dezvoltare locală, în beneficiul cetățenilor județului. Poate că în perioada precedentă nu s-au realizat foarte multe proiecte în județul nostru, dar în acest moment avem semnate contracte în valoare totală de peste 65 milioane euro, din care aproape 61 milioane euro sunt sume nerambursabile. La Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, investițiile au demarat în perioada 2007-2014, cu un proiect mai mic, de modernizare și echipare a ambulatoriului, a cărui valoare a fost puțin peste 2 milioane lei. Acum, numai în Unitatea de Pneumoftiziologie de la Sânpentru investim de patru ori mai mult, în timp ce, pentru ceea ce ne propunem la Spitalul ”Dr. Sbârcea” avem nevoie de peste 26,5 milioane lei, de zece ori mai mult ca în urmă cu șapte ani!
În cadrul Unității Medico-Sociale de Pneumoftiziologie de la Sânpetru sunt internați în prezent 90 de pacienți, majoritatea cazuri sociale, diagnosticați cu boli pulmonare și pneumologice. Lucrările de reparații și consolidare, de recompartimentare, modernizarea și eficientizarea energetică a corpului de clădire C1 din cadrul incintei Unității de la Sânpetru, vor determina scăderea cheltuielilor legate de încălzire, concomitent cu creșterea confortului termic în instituție, ceea ce înseamnă implicit alinierea la standardele europene în asigurarea calității serviciilor de tip medico-social.
Deși în județ și în municipiu mai există clinici private, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Dr. I.A. Sbârcea” Brașov oferă servicii de specialitate pentru mai mult de 80% din totalul populației județului care are nevoie de această specializare. Conform datelor furnizate de spital, în 2016, numărul anual de pacienți unici care au beneficiat de serviciile Maternității brașovene a ajuns la aproape 9.000. Spitalul clinic ”Dr. Sbârcea” este în proprietatea Județului Brașov, dar, în lipsa fondurilor proprii, administrația locală a apelat la finanțare prin Programul Operațional Regional și în perioada 2007-2013. Proiectul actual vine în completarea proiectului prin care Ambulatoriul de specialitate din cadrul Maternității a fost dotat și modernizat în 2014”, a declarat, în momentul semnării celor două contracte de finanțare, domnul Adrian Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov.vestea reabilitare spitale_02
”Apelul de finanțare a proiectelor de îmbunătățire a eficienței energetice din Regiunea Centru a fost deschis în urmă cu un an și au fost depuse de către autoritățile publice locale, un număr de 87 proiecte spre finanțare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparație, alocarea financiară regională este de doar 186,6 milioane lei și, chiar în condițiile în care au fost respinse 23 de cereri de finanțare, cele rămase în selecție solicită aproape dublul sumei disponibile. Practic, datele pe care le centralizăm la nivel regional privind finanțarea pentru toate tipurile de clădiri publice deținute și ocupate de instituțiile locale, fie că sunt spitale sau policlinici, școli, clădiri administrative etc., indică faptul că există un interes major pentru îmbunătățirea eficienței energetice în aceste construcții. Proiectele de azi vor duce la îmbunătățirea eficienței energetice și la scăderea facturilor de energie pentru cele două unități medicale, în condițiile în care va crește sigur confortul pacienților și al personalului din aceste instituții. La nivelul întregii regiuni, pe acest apel de proiecte, mai avem încă 11 cereri de finanțare în faza precontractuală. Județul Brașov investește la modul serios în creșterea calității vieții, în infrastructură și în serviciile publice și avem convingerea că în municipiul reședință de județ și în întreaga zonă vor mai fi implementate și proiecte destinate cetățenilor județului”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.