Rutele Culturale Europene

Rutele Culturale Europene

Primăria Brașov a găzduit astăzi seminarul Rutele Culturale Europene din România, inițiat de Ministerul Turismului, în contextul declarării anului 2018 ca ,,Anul European al Patrimoniului Cultural”.
„Scopul acestui seminar este de a conștientiza autoritățile publice locale asupra asupra obiectivelor pe care le pot include în rutele culturale europene certificate de Consiliul Europei și de a realiza, la nivel național, o rută a patrimoniului medieval, în care să fie introduse obiective din fiecare județ. Un alt obiectiv pe care îl avem este de a identifica, împreună cu participanții la aceste seminarii, o temă potrivită pentru a crea o rută culturală europeană certificată de Consiliul Europei, o rută nouă, care să fie a României, însă legată de cel puțin alte două țări, aceasta fiind condiție obligatorie a certificării. Rutele culturale sunt o nouă formă de turism, care aparțin de turismul creativ, care câștigă din ce în ce mai mult teren în consumul de turism, și ajută la promovarea identității locale și a patrimoniului local. Prezența pe o rută culturală europeană certificată de Consiliul Europei aduce un număr mai mare de turiști, dar și oportunitatea de a organiza evenimente la care participă toți reprezentanții<<Acordului parțial extins privind itinerarele culturale>>. Rutele culturale sunt incluse în mai multe strategii ale Uniunii Europene și beneficiază din ce în ce mai mult de finanțare din partea UE“, a declarat Steliana Cojocariu, consilier în cadrul Ministerului Turismului.
Agenda întâlnirii a cuprins prezentarea Programului privind Rutele Culturale Europene și a Acordului parțial extins, prezentarea obiectivelor turistice din România incluse în Rutele Culturale Europene și prezentarea obiectivelor turistice existente în zonă, care ar putea fi incluse în Rutele Culturale Europene sau în Rutele Culturale Naționale.
„Brașovul este atât ca municipiu, cât și ca județ, între primele trei destinații turistice ale țării. Potențialul turistic al Brașovului este incontestabil și încercăm să îl sporim prin investiții și programe care să crească numărul turiștilor, dar și durata șederii lor. Nu poți face turism de unul singur, și de aceea am și inițiat, împreună cu primarii din Constanța și București, o Asociație intercomunitară de turism, tocmai ca să ne spijinim reciproc. Este binevenit acest sprijin din partea guvernului și sperăm că odată cu această promovare care va aduce implicit creșterea numărului de turiști, realizarea autostrăzii și a aeroportului vor deveni o prioritate“, a declarat primarul George Scripcaru.
„Este o întâlnire binevenită, în contextul în care anul trecut Brașovul a devenit cel mai important județ turistic al țării. Avem multe monumente istorice foarte bine puse în valoare în județ, în ciuda accesibilității reduse. Vom realiza aeroportul, continuăm să investim în promovare și turism și suntem deschiși oricărei oportunități și oricărui proiect care vizează județul nostru“, a declarat Adrian Veștea, președintele CJ Brașov
Participanții au făcut deja o serie de propuneri ce urmează a fi detaliate, printre care se află o rută culturală legată de Vlad Țepeș, care ar putea porni tocmai din Viena, o rută legată de cavalerii templieri, o rută a meșteșugurilor în lemn, o rută a orgilor vechi din bisericile fortificate – care ar lega, la nivelul Brașovului, Biserica Neagră, bisericile fortificate din județ și atelierul de recondiționat orgi de la Hărman, o rută cu influență religioasă dedicată Sfintei Marii, dar și una a rezistenței anticomuniste, care ar putea lega Brașovul și zona Făgăraș, împreună cu memorialul Sighet, de Polonia, Cehia sau Ungaria
Rutele culturale care vor fi stabilite în urma consultării publice vor fi promovatelaForumul Rutelor Culturale Europene, organizat de MinisterulTurismului în colaborare cu Consiliul Europei, în anul 2019, la Sibiu. De asemenea, ministerul urmărește să realizeze și materiale de promovare ale unor rute sau obiective turistice din fiecare județ.
Brașovul este al 9-lea oraș al seriei de seminarii, care se va încheia cu Sibiu, Târgu Mureș și Alba Iulia.
La seminar au participat reprezentanți ai consiliilor județețene și primăriilor din Brașov, Covasna și Harghita, ai asociațiilor de turism și dezvoltare din mediul public și privat, ai bisericii evanghelice, ai mediului universitar, ai unor obiective de interes turistic și muzee, asociații culturale, istorici, ghizi, meșteri populari, istorici de artă etc.
În Europa sunt certificate până în prezent 31 de astfel de rute. România este inclusă deocamdată doar în „Ruta împăraților romani și în Ruta Dunăreabă a vinului“, certificate în perioada 2014 – 2015, împreună cu Bulgaria, Croația și Serbia, care cuprind obiective situate la 100 km de Dunăre.
Foto: Andrei Paul