Ruta Culturala Europeana – Ruta Cavalerilor Teutoni

185

Ruta Culturala Europeana – Ruta Cavalerilor Teutoni

În cadrul conferinței despre rute culturale europene care a avut loc zilele trecute la Brașov, consilierul local FDGR Cristian Macedonschi, cu o experiență de peste șapte ani în dezvoltarea turistică, a propus ca Ministerul Turismului să introducă în cadrul rutelor Europene Culturale „Ruta Cavalerilor Teutoni”, existând promisiuni ferme în acest sens.
Aceasta ar începe în Israel, în orașul genezei Ordinului Teutonic – Orașul Akkon din actualul stat Israel.
Teutonii au poposit ulterior pentru o perioada de 14 ani în Țara Bârsei, fiind chemați de regele maghiar Andras al 2-lea să asigure granița naturală a regatului pe care o alcătuia curbura Carpaților. Ei au înființat Cetatea Marienburg la Feldioara, datorită faptului ca Fecioara Maria a fost aleasă ca protectoare a ordinului.
În perioadalor s-a dezvoltat puternic toată zona Transilvaniei de Sud și în special Țara Bârsei, unde a înființat ordinul cinci scaune / cetăți, iar sub protecția lor s-au dezvoltat orășele și localitățile săsești.
După 14 ani au fost alungați de regele maghiar datorită faptului că prin puterea lor au devenit un pericol pentru regat. Ducele Masoviei de la acea vreme a profitat de ocazie și i-a chemat în ajutor să-l susțină în lupta cu popoarele baltice, iar Marele Maestru Hermann von Salza a pus bazele cetății Marienburg în actualul Malbork din Polonia, cetatea soră a celei din Țara Bârsei de la Feldioara.
Ținând cont că cetatea teutonica de la Malborkeste monument UNESCO și una din principalele atracții turistice din Polonia este de așteptat ca această nouă rută culturală europeană să creeze o atractivitate turistică majoră în toate țările care fac parte din aceasta.
Ruta Cavalerilor Teutoni ar lega astfel Israelul de țările din Europa de Sud și de țările Baltice unde s-a înființat ulterior statul cavalerilor teutoni dar și Germania, țara de proveniență a cavalerilor și Austria unde astăzi se află, în Viena, atât sediul cât și muzeul și una din casele de oaspeți ale ordinului.