Opera Națională Română Timișoara, pentru prima dată, la Brașov!

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, Opera Națională Română Timișoara vine, pentru prima dată, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de Operă, Operetă și Balet, și prezintă specatcolul cu opereta „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán.

Datoria unei operete este să fascineze, să genereze uimire și admirație și să aducă zâmbetul pe chipurile tuturor, iar „Contesa Maritza” și-o împlinește cu prisosință. Cântată în premieră la Theater an der Wien, la 28 Septembrie 1924, partitura însumează toate calitățile unei comedii romantice, însă în veselia și optimismul afișat dezvăluie emoții neașteptate, născute din umbrele istoriei din spatele ei. Când Emmerich Kálmán a scris „Contesa Maritza”, elitismul și eleganța Imperiului austro-ungar au fost spulberate de Primul Război Mondial, Europa ducând dorul farmecului și al veseliei unui trecut, în care viețile și speranțele erau încă intacte.

În strânsă legătură cu evenimentele vremii, cu eroi ale căror destine se regăsesc în toate colțurile imperiului, în lumea reală a anilor de după război, „Contesa Maritza” este un spectacol de neratat: un festin vizual, o muzică în care abundă melodii molipsitoare, o poveste predictibilă, demnă de o operetă și, nu în ultimul rând, un divertisment, care păstrează exuberanța și efervescența anilor ’20.

Tânăra și fermecătoarea Maritza este uluită și înspăimântată. Ca să se ferească de alaiul de pretendenți, a păcălit o lume întreagă, pretinzând că este logodită cu un oarecare Zsupán – un nume care i-a venit primul în minte, personaj fictiv din Voievodul țiganilor de Johann Strauss – care trăiește doar în fantezia ei. Însă în mod paradoxal, un Koloman Zsupán apare în carne și oase, iar Maritza este pusă în fața unei adevărate dileme: se ascunde în continuare sau renunță la mascaradă?

În distribuție: Contesa Maritza – Narcisa Brumar, Contele Tassilo – Bogdan Zahariea, Ioța (Prințul Populescu) – Dan Patacă, Baronul Kalman Zsupan – Mihail Dogotari, Lisa – Gabriella Varvari, Ilka – Loredana Borlovan, Bozena – Gabriela Toader, Karl Ștefan Liebenberg – Mihai Prelipcian, Cekko – Mugurel Chirilă, Berko – Cosmin Borlovan, Manja – Diana Zaharia.  Își dau concursul Corul, Orchestra şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române Timişoara. Conducerea muzicală îi aparține lui Hermann Szabolcs (invitat). Regia artistică este semnată de György Korcsmáros. Decoruri: Eva Horváth. Costume: Amalia Judea. Concert maeştri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu.  Maestru de cor: Laura Mare. Maeștri balet: Ovidiu Matei Iancu, Manuela Ardelean, Alin Radu. Coregrafia: Gabor Bako. Asistent regie artistică: Vilmos Meleg. Asistent coregrafie: Carmen Cojocaru. Pregătirea muzicală: Dragoş Zaharescu, Angela Balici, Rareş Păltineanu, Leonard Bonea, Irina Belea. Regia tehnică:    Lucian Boru. Sufleor: Eugenia Gyuris.

Sursa foto: Opera Brașov