„Povestea unor familii din Țara Făgărașului“

34
Serviciul Cultură Tradiţională vă invită marţi, 6 noiembrie 2018, începând cu ora 12:00 la vernisajul expoziţiei „Povestea unor familii din Ţara Făgăraşului” care va avea loc în foaierul Centrului Cultural „Reduta” (Apollonia Hirscher nr. 8).
Expoziţia care va fi deschisă publicului braşovean până în 14 noiembrie, încearcă să reconstituie prin intermediul fotografiei, dar şi a altor documente vechi, viaţa unor familii făgărăşene din localitatea Lisa şi din satele aparţinătoare acesteia, Pojorta şi Breaza.
Proiectul cuprinde colaje cu fotografii, documente originale (carte de zestre de la 1868, pasaport de la 1931 sau carnet de asigurat de la 1935 etc.) dar şi obiecte personale aparţinând membrilor familiilor a căror istorie este reconstituită.
Astfel, vom afla istoria familiilor Ciungara, Ganea, Negrea, Haşu, Găzdacu şi Cârje, proiectul punând accentul pe trei importante episoade – migraţia făgărăşenilor în America la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, contribuţia acestora la realizarea Marii Uniri de la 1918 şi  Rezistenţa Anticomunistă din Munţii Făgăraş.
Migraţia făgărăşenilor este trecută în statisticile ungare începând cu anul 1899. În perioada 1899-1913, în America, au emigrat peste 9000 persoane provenite din Ţara Făgăraşului, cauzele acestei ample mişcări sociale fiind după cum arăta Alexandru Bărbat în lucrarea „Dezvoltarea economică a Ţării Oltului”, „mediul natural sărac şi surplusul de populaţie”. De asemenea, în cadrul expoziţiei regăsim o serie de documente, fotografii şi date istorice care relevă contribuţia locuitorilor comunei la realizarea Marii Uniri de la 1918 (procese verbale, credenţionale şi hotărâri semnate prin care se cere „alăturarea la Regatul României”, delegaţi şi participanţi al Marea Unire de la Alba Iulia).
În ceea ce priveşte Rezintenţa Anticomunistă din Munţii Făgăraş (1948-1957, una dintre cele mai de durată rezistenţe din România), elocventă este istoria familia Haşu – fraţii Andrei şi Gheorghe şi sora acestora, Victoria.