RABLA CU PANOURI …

RABLA CU PANOURI …

Rabla primeste tot mai putini bani. Bugetul pentru 2018 scade cu peste 50 de milioane de lei. Însă cine casează o rabla mai veche de 12 ani, poate primi 4.500 de lei pentru panouri solare sau centrale termice eco – proiect de lege. Totul face parte dintr-un proiect legislativ depus la Senat.
Bugetul programului „Rabla” este in acest an mult mai mic decat anul trecut. Si editia din 2017 incepuse cu un buget inferior celui din 2016, insa statul a alocat in toamna bani pentru o suplimentare a numarului de tichete.
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) are prevazute, in 2018, venituri in scadere cu 27,8% fata de anul precedent. Dintre programele de mediu cel mai important ramane si in acest an „Rabla”, prin intermediul caruia romanii care isi caseaza autoturismul vechi pot primesc o prima in valoare de 6.500 lei.
Daca anul trecut bugetul total al programului (inclusiv suplimentarea cu 4.000 de tichete in toamna) a fost de 205 milioane lei, in acest an acesta va fi de doar 150 milioane lei.
Însă potrivit unui proiect legislativ depus la Senat persoanele fizice sau juridice care predau pentru casare masini mai vechi de 12 ani ar urma sa primeasca un voucher de 4.500 de lei, pentru achizitia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus si surse alternativ/ecologice. Iar sursele de finantare vor reveni in sarcina Agentiei Fondului de Mediu din cotele bugetare alocate pentru derularea programului Rabla 2018.