„Nonviolența este arma celor puternici.”

295
„Nonviolența este arma celor puternici.”

30 ianuarie, Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală.
Violența împotriva copiilor rămâne un fenomen aproape invizibil, dar prezent la scară largă în România. Cele mai recente statistici arată că sunt mai mult de 15.000 de cazuri raportate de exploatare a copiilor, abuz și neglijare. În timp ce violența extremă împotriva copiilor este respinsă (de exemplu, bătăi, abuzuri sexuale, viol), există o toleranță ridicată față de mai multe forme “moderate” de violență, cum ar fi neglijarea, pălmuirea, țipatul, umilirea etc. Numărul de cazuri înregistrate a crescut cu 14% în ultimii doi ani – probabil, ca urmare a gradului de conștientizare crescut.
Numărul cazurilor înregistrate a crescut semnificativ comparativ cu anul precedent, iar Ministerul crede o eventuală rezolvare a acestei probleme este și încurajarea discutării acestor probleme, nu ascunderea lor.
Cel mai îngrijorător fenomen pare a fi bullying-ul, definit ca fiind un comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.
Realitatea cifrelor:
• În mod repetat, în şcoală, 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi.
• 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi.
• 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor.
Un studiu realizat de reprezentanții Salvații Copiii a scos în evidenţă un nivel îngrijorător al prezenţei diferitelor comportamente asociate bullying-ului în şcoli şi arată nevoia unei schimbări de abordare a dinamicii relaţionale în contextul şcolii.
Potrivit ultimelor date centralizate de către ministerul Educaţiei, până în 2015, se raportau anual aproximativ 19.000 de cazuri de violenţă de orice fel la nivelul unităţilor şcolare, dar specialiştii în educaţiei spun că numărul este mult mai mare din cauza faptului că celor mai mulţi dintre elevi le este teamă să raporteze abuzurile suferite sau cele la care au fost martori.
Sursa- stiriletvr.ro