Când și cum se schimbă ora

42
Veste buna pentru somnorosi si nu numai! Romania trece de la sfarsitul acestei luni la ora de iarna. Asta inseamna ca vom dormi mai mult cu o ora, sau cel putin dimineata vom beneficia de o ora in plus de somn. Si nu doar atat, aceasta trecere s-ar putea sa fie ultima avand in vedere ca la nivelul Uniunii Europene exista o dezbatere deschisa in privinta renuntarii la acest procedeu.
Trecerea la ora de iarnă se va întâmpla data de 28 octombrie, duminică spre luni. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult cu o oră.  Ora de iarnă va ține din 28 octombrie  până pe 31 martie 2019.
La nivelul Uniunii Europene există o dezbatere deschisă în privința renunțării la această trecere. În jur de 80% dintre respondenţii unei consultări publice lansate de Comisia Europeană luna trecută au declarat că ar susţine renunţarea la ora de vară/iarnă. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august.
Chiar dacă schimbarea orei a fost instituită în urmă cu 40 de ani, ea continuă să fie foarte criticată. Criticii acuză dificultăţi în adaptarea somnului lor.
Până în aprilie 2019, fiecare țară trebuie să anunțe dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019. Prin urmare, la sfârșitul acestei luni va fi ultima trecere obligatorie la ora de iarnă. Această schimbare va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie.
Ora de iarnă are ca scop folosirea cât mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisindu-se resurse desfășurării activităților umane pe lumină slabă.