UDMR se opune diminuării atribuțiilor administrațiilor locale

62

UDMR se opune diminuării atribuțiilor administrațiilor locale – Dezbaterea privind Codul Administrativ continuă în Senat

„Autoritățile de control ale statului nu ar trebui numai să penalizeze, ci să și furnizeze administrațiilor locale – la cererea prealabilă a acestora – îndrumări cu privire la aplicarea corectă a legilor contradictorii. Acest demers va accelera activitatea administrațiilor locale, deoarece nu vor trebui să depună eforturi suplimentare și pot să își pună în aplicare, mai devreme, planurile de dezvoltare. Se reduc, totodată, și șansele de a fi pedepsite, iar în consecință pot economisi și bani. Apreciem faptul că proiectul Codului Administrativ include acest principiu, deoarece UDMR a cerut întotdeauna ca statul să nu se rezume numai la aplicarea sancțiunilor, ci să își și asume un rol mai important în instruirea prealabilă a factorilor implicați. În același timp, proiectul de lege conține mai multe prevederi care, în loc să clarifice și să simplifice sistemul de funcționare al administrației publice locale, îl îngreunează și îl complică. O astfel de legislație este întotdeauna deficitară pentru cetățeni, deoarece cu cât administrațiile locale sunt afectate de proceduri suplimentare, iar principiul descentralizării este tot mai puțin respectat, cu atât mai lipsită de eficacitate este și munca administrațiilor locale. Prin urmare, aceste reglementări trebuie modificate”, a precizat Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, membru în Comisia de administrație publică din Camera superioară a Parlamentului.
Cseke a mai spus că un alt regres, în comparație cu reglementările legale în vigoare, este și faptul că, potrivit noilor reglementări, în ședințele consiliilor locale și județene nu pot fi dezbătute proiecte de hotărâri care nu au fost avizate favorabil de către secretarul unității administrativ-teritoriale. ”În esență, acest principiu conferă secretarului un drept de veto asupra inițiativelor pe care aleșii locali le pot discuta în ședințele de consiliu. Chiar și inițiativele bune și importante pentru comunitatea locală vor putea fi împiedicate, dacă atitudinea secretarului nu este constructivă. Prin urmare, considerăm că această prevedere este inacceptabilă, iar UDMR va propune eliminarea ei din Codul Administrativ”, a subliniat senatorul UDMR.
Liderul grupului UDMR din Senat a precizat, de asemenea, că noul Cod Administrativ va impune noi proceduri administrative pentru validarea mandatelor noilor aleși locali. ”Proiectul prevede că această sarcină va reveni instanțelor de judecată. Conform noului sistem, aleșii locali vor trebui să prezinte o documentație detaliată în vederea validării mandatului, iar rezultatul va fi că, după fiecare scrutin electoral, sistemului judiciar se va bloca, deoarece instanțele judecătorești se vor ocupa exclusiv de analizarea tuturor documentelor fiecărui membru ales al administrațiilor locale și județene”, a declarat Cseke Attila.
Administrațiile locale sunt afectate și de o altă prevedere din noul Cod Administrativ care ar facilita înlocuirea viceprimarilor, a președinților și vicepreședinților consiliilor județene – a spus senatorul UDMR. ”În prezent, acești demnitari sunt aleși cu jumătate plus unu din voturi, iar înlocuirea lor este posibilă numai cu votul a două treimi din consilieri. Această regulă oferă stabilitate edililor, organizațiilor politice și potențialelor coaliții în gestionarea localităților și județelor. Însă, acest sistem ar urma să fie modificat prin proiectul Codului Administrativ, astfel încât jumătate plus unu din voturi să fie suficiente pentru înlocuirea acestor lideri. Suntem convinși că facilitarea înlocuirii liderilor administrațiilor locale și județene ar diminua considerabil principiul stabilității și predictibilității. Prin urmare, vom solicita amendarea acestui articol și păstrarea reglementării actuale”, a mai declarat Cseke Attila.