Poncho-ului, de la pătură la uniformă militară până la creație vestimentară

151

Istoria Poncho-ului, de la pătură la uniformă militară până la creație vestimentară

Poncho-ul – o istorie de peste 2500 de ani! O cultură peruviană și l-a însușit pentru uz zilnic, iar de atunci, a rămas în obiceiul oamenilor care trăiesc în Anzi, iar astăzi este purtat de toți sud-americanii.
Deși ar părea o piesă vestimentară simplă, de-a lungul timpului, aceasta a trecut prin zeci de adaptări și transformări, păstându-și, totuși, linia inițială. La început, poncho-ul nu era nimic altceva decât un fel de pătură de lână destinată să protejeze corpul de frig și să arate statutul social al persoanei ce îl purta. Un poncho se diferenția prin culorile benzilor desenate, prin modul de grupare al acestora, prin elementele grafice, care reprezentau simboluri ale statutului social, al originilor, al apartenenței unei anume persoane la o familie sau un trib.
Fiind utilizat foarte mult de către bărbații din vechime, acesta avea și deschizături pentru un acces mai ușor la armele pe care le purtau.
Ei bine, dincolo de acest început istoric, poncho-ul a devenit o piesă vestimentară nelipistă de pe fronturile de luptă. Astfel că de prin anul 1850, soldații americani l-au adoptat ca parte componentă a uniformei lor militare.
În Europa, acesta a ajuns în timpul Primului Război Mondial, servind militarilor atât pentru protejarea față de intemperii, cât și pentru confectionarea rapidă a unui adapost improvizat.
Nici armata lui Hitler nu a făcut excepție și a conceput un gen de poncho versatil, care putea să fie folosit pentru încropirea fulgeratoare a unui cort pentru odihnă și camuflaj. Pe câmpul de război, acesta era realizat din gutta percha, un tip de material acoperit cu un strat de latex, pentru a fi rezistent la apă.

poncho1 Mai târziu, Clint Eastwood avea să apară în multe dintre filmele sale purtând un poncho, diferențiindu-se de restul personajelor.
În zielele noastre, materialul dur a fost înlocuit cu cele pufoase sau subțiri, designerii punând mai mult accent pe design și print decât pe funcționalitate.
Această piesă vestimentară și-a pregătit revenire în modă încă din perioada 2014-2015, pentru ca din toamna anului 2016, poncho-urile să se poartă cu frenezie, inclusive în 2017.