Moda O SCURTĂ ISTORIE A FUSTEI
O SCURTĂ ISTORIE A FUSTEI
Fusta – cea mai veche piesă vestimentară purtată vreodată de om, devenită un simbol al feminității.
La început, fustele erau bucăți de material realizate din piele de animal sau din frunze prinse în jurul taliei. Cea mai veche fustă descoperită a fost creată cu aproximativ 4000 de ani i. Hr. din paie țesute.
Dacă ar fi să vorbim despre o evoluție a lungimii fustei, aceasta a variat în funcție de economia si politica la nivel mondial. Până la revoluția industrială, materialele fiind scumpe, fustele lungi erau o marcă a prestigiului. În plus, fustele lungi și voluminoase conturau o siluetă cu talia foarte subțire și șoldurile voluminoase. Astfel, femeile au ajuns să poarte chiar mai multe fuste una peste alta pentru a se crea acest efect vizual, mai târziu, spirjinul lor venind de la… crinoline.
Secolul XIX a fost momentul de cotitură pentru istoria fustei. Odată cu scăderea taliei a început să crească volumul acesteia. Astfel ca s-a ajuns de la o talie de sub bust la cea din zielele noastre. Lungimea până la glezne însă a rămas neschimbată.
Războaiele au fost cele care au schimbat istoria modei. Astfel, în secolul XX, din ce în ce mai multe femei au început să muncească și astfel aveau nevoie de haine practice care să își dea libertate de mișcare. Promotorul fustei apropiate de silueta noramală a fost Paul Poiret.
Un alt moment de cotitură au fost anii ’30 și ’40, când femeile au început să poarte pantaloni, iar fusta lungă a revenit la succesul de altă dată abia spre sfârșitul anilor ’60, odată cu apariția curentului hippie.
Războiul a adus în prim plan fustele foarte scurte din cauza raționalizării materialelor. In anii 1940, Christian Dior creeaza fusta creion.
Anii 2010 –2011 au readus în atenția tuturor fusta lungă, până la glezne, vorbindu-se chiar despre influenta recesiunii financiare asupra industriei de moda.
STIATI CĂ…În Scoția, bărbații folosesc un articol de îmbrăcăminte asemănător fustei, care se numește kilt? Istoria kiltului începe în secolul XVIII cand împăratul Hadrian a construit un zid lung de 117 km ca să-şi protejeze poporul de invaziile barbare. În spatele zidului trăiau ţărani foarte săraci care în locul hainelor, se înfăşurau cu un țăran, o bucată de material de 6 metri în jurul taliei şi susţinută de o centură. Acesta este înaintașul kiltului.