MILITARY STYLE – DE LA UNIFORMA MILITARĂ LA CEA DE SCENĂ

310

MILITARY STYLE – DE LA UNIFORMA MILITARĂ LA CEA DE SCENĂ

Stilul militar este unul dintre stilurile vestimentare care deceniu după deceniu a cucerit piața internațională, ajungând un adevărat must have al zilelor noastre în momentul în care vorbim de look-uri inedite!
O primă apariție a acestui stil pe catwalk-urile internaționale a fost prin intermediul celui care a adus pentru prima oară pe scena internațională și ia românească, adică nimeni altul decât Yves Saint Laurent care prin anii 70 a adus în atenţia iubitorilor de modă trench-ul specific ofiţerilor.
De atunci și până în zilele noastre, acest stil a devenit o sursă nesecată de inspirație pentru designerii mai noi și mai vechi, novici în arta creației sau deja renumiți.
Însă, haideți să vedem de unde a pornit inspirația designerilor pentru astfel de ținute.
Încă de la început trebuie specificat faptul că uniforma în sine este un element oficial al fiecărui stat în parte, apreciat și respectat în concordanță de către mebrii comunității. În acest context, însemnele și aspectul ei general este stabilit de o conducere superioară militară.
Armata otomană a fost prima trupă militară cu o uniformă militară, în timp ce uniformele britanice sunt cele mai vechi aflate încă în folosință. Renumite pentru culoarea lor roșie, acestea sunt folosite și astăzi în cadrul paradelor militare. Această nuanță nu a fost aleasă întâmplător. Ea a fost folosită încă din timpul Războiului Civil de către Oliver Cromwell întrucât nu doar că era ușor de obținut, ci și pentru că se ștergea foarte greu de pe haine.
Reformele militare ale lui Petru cel Mare în Rusia și Friederich cel Mare în Prusia au fost cele care au adus în Europa și conceptul de uniformă în adevăratul sens al cuvântului, astfel încât spre sfârșitul secolului XVIII toate armatele beneficiau de uniforme.
Culorile în materie de uniforme au venit abia în secolul al XIX – lea, acestea venind în ajutorul soldaților în luptele corp la corp pentru a-și identifica mai ușor colegii de trupă. Totuși, una dintre cele mai extravagante și scumpe perioade în istoria uniformei militare rămâne cea napoloniană. În general, soldații purtau veste albe ascoperite de sacouri militare albastre cu gulere și manșete roșii, iar epoleții erau neplisiți și își modificau culoarea în funcție de rang.
Dacă facem referire la uniforma armatei române, cea care definește gloria trupelor române și profilul spiritual al nostru este cea din regimentul de gardă Mihai Viteazu. Aceasta a fost cea purtată de soldați în războiul de Independență.
Pe de altă parte, participarea trupelor române în Primul Război Mondial a fost marcată de uniformele gri-bleu realizate dintr-o stofă primită de la aliații francezi. Spre sfârșitul deflagrației, vopseaua bleu lipsea cu desăvârșire așa că au rămas la nuanța gri uniformele românilor.
Culoarea de bază kaki a fost adoptată pentru uniformele armatei române în 1925, asta în timp ce aviația a trecut la albastru. Această nuanță de kaki în sine a fost adoptată odată cu inventarea mitralierelor și astfel a necesității de camuflare a soldaților. Englezii au folosit pentru prima oară culorile mohorâte printre care și kaki-ul.
Apropo de camuflare! Trebuie știut faptul că în general uniformele se împart în două categorii mari: de campanie și de stradă. Ei bine, tocmai cele de campanie sunt cele mai versatile întrucât ele se adaptează cu locul de luptă și fiind cele care utilizează camuflajul în funcție de zona de luptă.
Printre elementele care de-a lungul timpului au trecut cel mai repede de la statut de ținută militară la cea de civilă ne gândim la sacoul militar cu nasturi decorați pe toată lungimea sa, cu guler ridicat sau deloc.
Și trenciul se numără printre elementele vestimentare militare. În Primul Război Mondial era haina impermeabilă care practic schimba viața soldaților în tranșee. Reverele largi, două rânduri de 8 nasturi marcați cu o ancoră cu buznare cu clapete. Acesta a fost purtat începând cu secolul XX de militari din marina americană sau de cei din Anglia, Belgia ori Olanda.
Așadar, stilul militar reușește cu brio să îmbine elementele masculine cu cele feminine, uneori în combinații suprinzătoare.
Elementele comune creațiilor de inspirație militară sunt de la culoarea kaki la folosirea butonilor și a rândurilor duble de nasturi cat mai expuși vederii sau a camuflajului.
Tot printre elementele de creare a unui look military se numără și gulerele înalte sau largi ori îmblănite, dar și prezența umerilor întăriți, accesorizați cu epoleți sau folosirea decorațiilor în locul broșelor feminine ori a elementelor decorative aurii care amintesc de brandenburguri sau a elementelor metalice.
Și centurile sunt un element distinctiv al acestui stil, precum și folosirea culorilor specifice: kaki, negru, cenușiu, verde masliniu, bek, maro și albastru închis. Nu trebuie să uităm nici de roșul aprins sau albastru cobalt.
Unul dintre artiștii care au dus stilul military la rang de arta a fost unicul Michael Jackson, un împătimit al ținutelor de inspirație militara, armata fiind adesea prezentă în videoclipurile sau aparițiile sale.