Veste bună pentru proprietarii de câini şi pisici: antirabicul va fi gratuit!

Veste bună pentru proprietarii de câini şi pisici: antirabicul va fi gratuit!

Câinii şi pisicile vor fi vaccinaţi antirabic gratuit chiar dacă nu sunt microcipaţi. Asociația Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie din Turda a obținut la Curtea Constituțională a României o victorie uriașă în favoarea tuturor proprietarilor de carnasiere domestice (câini și pisici) din România.
În aceste condiţii, veterinarii pot face gratuit vaccinul antirabic, iar apoi pot încasa contravaloarea manoperei plătite de la buget, sume care de peste 4 ani nu au fost obținute, fiind o pierdere la nivel de țară de cca. 84 milioane de euro, precizează Asociația Cuțu-Cuțu.
CCR a admis, marți, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi ”a constatat că sintagma ”numai după identificarea acestora” (a cânilor cu stăpân – ceea ce presupune existenţa sau implantarea unui microcip, contra-cost) cuprinsă în art. 134 din OUG 155/2001, este neconstituțională.” precizează Asociația Cuțu-Cuțu, citată de Cotidianul.
Sursa citată adaugă că ”Dreptul general al românilor la siguranță și sănătate publică era pus de ani de zile pe plan secundar din cauza acestei legislații cu dedicație, care condiționa vaccinul antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării, a carnetului și a înregistrării contracost în R.E.C.S-C.M.V.”