ORTOREXIA – OBSESIA DE A MANCA SANATOS

108

ORTOREXIA – OBSESIA DE A MANCA SANATOS

Majoritatea persoanelor incearca sa consume alimente cat mai sanatoase. Insa, ce se intampla in momentul in care aceasta dorinta devine o obsesie patologica si, implicit, o boala? Ei bine, de la aceasta idee a aparut o noua afectiune, numita ortorexie. Termenul provine din limba greaca, cuvantul „orthos” insemnand „corect”. Acesta boala a fost studiata de catre un medic practicant al medicinii alternative, Stevan Bratmann.
Ortorexia, care este tot mai frecventa in societatea contemporana, este in stransa legatura nu doar cu bulimia si anorexia, ci si cu obsesia pentru diete si cultul corpului. Psihologul Catalin Gherasim afirma ca „ortorexia este un curent naturist, care alaturi de anorexie si bulimie se incadreaza in gama maniilor si ideilor fixe”. Daca la anorexie este vorba despre cantitatea de mancare, ortorexia face referire la calitatea hranei. Spre deosebire de acestea, bulimia reprezinta afectiunea care presupune consumarea continua a oricaror produse, dupa care apare sentimentul de vinovatie, determinand eliminarea lor prin voma.
Psihologul mentioneaza ca „persoanele care sufera de ortorexie consuma doar acele alimente pe care le considera sanatoase, fiind o afectiune pe fond nervos. Aceasta, asociata cu alte probleme deja existente, ar putea chiar determina aparitia unor depresii. Persoanele ortorexice sunt usor influentabile in masura in care accepta sau nu consumarea si altor alimente”.
Persoanele ortorexice consuma doar alimente de un anumit fel, precum cele de natura: organica, vegetala, fara conservanti, fara grasimi, fara carne. Ele se hranesc doar cu fructe si alimente crude. Modul lor de preparare este unul special, hrana servindu-se doar in vase din ceramica si lemn, facand si acest lucru parte din ritualul lor obsesiv. Persoanele pot merge kilometri intregi pana cand isi gasesc alimentele dorite, pentru care pot plati si de zece ori mai mult decat pentru unele normale. Unele pot chiar refuza anumite invitatii si evita restaurantele pentru a nu li se oferi alte alimente decat cele pe care si le doresc. Asadar, patologia poate avea efecte grave asupra organismului.
Totusi, medicul primar endocrinolog Pavel Suciu afirma ca „riscul imbolnavirii este redus, daca se respecta aportul necesar de calorii si piramida alimentelor”. Simptomele sunt evidente si la nivel psihic, refacerea fiind in aceasta situatie mai dificila, deoarece specialistul trebuie sa modifice toate obiceiurile ortorexicului, care au fost dobandite de-a lungul timpului.