Ziua Porților Deschise și Noaptea Muzeelor, la Casa Junilor

80

Ziua Porților Deschise și Noaptea Muzeelor, la Casa Junilor

Sâmbăta 19 mai, publicul brașovean este invitat la Casa Junilor (strada Prundului 1, lângă Poarta Schei) pentru a participa la Ziua Porților Deschise și la Noaptea Muzeelor.
Între orele 11.00 – 17.00 porțile Casei Junilor se deschid pentru ateliere și demonstrații de crestături în lemn, caligrafie, încondeiat ouă, pictură icoanei pe sticlă, modelaj în lut, croșetat, cusături tradiționale și tors, susținute de artiști și artizani brașoveni. Apoi, de la orele 18.00 și până la miezul nopții, junii ne invită la Noaptea Muzeelor (Casa Junilor, intrarea laterală, etaj I), cu expoziția „Junii din Șchei și Brașovechi”, care va putea fi vizitată gratuit. Prin această expoziție, junii aduc în atenția publicului brașovean portul vechii comunități românești brașovene, prin prezentarea celor două tipuri de costum tradițional: așa-numitele haine românești și costumul național – păstrate până în zilele noastre de Junii din Șcheii Brașovului. În expoziție este prezentat portul specific fiecărei societăţi de juni şi tradiţiilor celor şapte cete de Juni.
Vizitatorii care vor trece pragul Casei Junilor sâmbăta aceasta vor admira şi replica unui cal în mărime naturală, pregătit de paradă, echipat cu toate accesoriile pe care junii le folosesc la împodobirea cailor în ziua de Călări: şalanguri din piele cu ciucuri tricolori, valtrap, căpăstru, frâu, şa etc.
Obiectele provin din colecţii private ale locuitorilor din Șchei şi de la membri ai Uniunii Junilor.
Ghidajul în Muzeul Casa Junilor va fi asigurat de juni din diverse cete și de fete din Șcheii Brașovului, iar toti ghizii vor fi înveșmântați în portul tradițional, considerat cel mai frumos și mai bogat costum românesc din Transilvania. În sala de conferințe vor avea loc videoproiecții cu filme documentare despre tradițiile și jocurile strămoșești din Șcheii Brașovului.
Programul Zilei Portilor Deschise (11.00-17.00) la Casa Junilor constă în următoarele demonstrații și ateliere:
• Asociația Culturală Artessentia:
Crestături în lemn – Georgiana Gămălie/ 11.00 – 13.00
Pictură – Literă miniată – Victoria Țăroi/ 11.00 – 12.30
Modelaj în lut – Ioan Aron Țăroi/ 11.00 – 13.00
Pictura icoanei pe sticlă – Victoria Țăroi/ 12.30 – 15.30
Ceramică – Ioan Aron Țăroi/ 13.00 – 14.30
Caligrafie – Victoria Țăroi/ 15.30 – 17.00
• Cusături tradiționale – brățări tricolore/ Antonela Lungu/ Comunitatea Motive Tradiționale din Țara Bârsei și Împrejurimi
• Încondeiat ouă cu motive din Țara Bârsei – Gabriela Clinciu/ Bran
• Croșetat/ jucării croșetate – Gabriela Bularca/ Gabriela Bularca Atelier
• Croșetat/ jucării din fire de lână – Sorina Alina Florescu/ Sorina Handmade
• Împâslit lână – Liliana Ghiță/Lily Art/ Demonstrații/ 11.00 – 13.00; Ateliere/ 13.00 – 16.00
• Pictură pe lemn – Marieta Elena Markos/ Zestrea H&H
• Țesut brățari cu mărgele de nisip – Lidia Bășa/ Lidia Creează
• Tors lână – demonstrație și atelier pentru copii – Elena Dănilă