Poiana Brasov FIS Children Trophy, ediția I

226

Poiana Brasov FIS Children Trophy, ediția I

Asociația de Turism Poiana Brașov și Federația Romana de Schi și Biathlon organizează în perioada 23-24 februarie, pentru prima dată în România, FIS – Children Trophy.

FIS – Children Trophy este cea mai mare competitie de schi alpin din țara noastră iar pentru această primă ediție, organizatorii se adresează exclusiv tinerilor schiori, fete și baieți, la categoriile de varstă 12-14 ani și 14-16 ani.
Nu este știut numărul limită al copiilor care se pot înscrie din fiecare țară, însă, ca țară organizatoare, România are garantată participarea a 6 fete și 6 baieți la fiecare categorie de varstă, 12-14 ani și 14-16 ani.
Trebuie specificat pentru schiorii din România că nu există o secțiune de înscrieri, ci Federația Română de Schi și Biathlon îi alege pe cei mai buni, având în vedere faptul că este vorba de o competiție internațională care necesită un grad ridicat de performanță.
Probele la care se vor întrece tinerii înscriși în cadrul acestei competiții sunt slalom uriaș și slalom. Aceste probe vor fi organizate pe pârtia Subteleferic din masivul Postăvarul deoarece această pârtie „este comparabilă cu cele existente în stațiunile care gazduiesc concursuri de nivel international”, a declarat directorul general Ana Teleferic, Ioan Rufa.
Pârtia Subteleferic a fost găsită favorabilă pentru organizarea acestei competiții internaționale și datorită notorietății și dotării existente (instalația complet automatizată pentru fabricat zapada artificială compusă din 29 de tunuri și 120 de lanci și un numar de 6 mașini de pregătit și reparat pârtiile). Mai mult, ea a fost recomandată și de organizarea cu succes a probelor de schi alpin din cadrul FOTE 2013 (Festivalul Olimpic de Tineret European).
Momentan, doar trei țări au confirmat participarea la FIS Children Trophy. Copii din Grecia, Georgia si Liban vor fi competitorii românilor la acest eveniment. Organizatorii consideră acceptul acestor țări de a participa ca fiind un început foarte bun, având în vedere faptul că „schiul alpin din Romania nu e la pământ, e sub pământ”, după cum a declarat Ioan Gabriel Nan, schior profesionist, ambasador al acestui eveniment.
Gabriel Nan alături de schiorul român premiat international, Ioan Valeriu Achiriloaie, vor promova această competiție care reprezintă nu doar o noua șansă pentru schiul alpin, ci și o alternativă pentru o viață sănătoasă adresată copiilor care iși petrec prea mult timp în fața calculatorului. Și poate, de ce nu, să ajungem așa cum zice Gabriel Nan, să zică lumea de noi „Măi, în România se face și schi alpin, nu numai gimnastică și fotbal!”.