Legea adopţiei a fost modificată

46
Legea adopţiei a fost modificată: procedura a fost simplificată, familiile care adoptă vor fi sprijinite financiar. Potrivit noilor reguli, atestatul de persoană sau familie aptă să adopte va fi valabil 5 ani. Prin noua lege adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă de 1.500 de lei pe an pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicală, psihologică sau de altă natură.
Guvernul a aprobat modificări şi completări la Legea adopţiilor, între noile prevederi regăsindu-se şi cea potrivit căreia durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte se majorează de la 2 la 5 ani. Indemnizaţiile cresc la 600 de lei pentru copilul adoptat care are între 3 şi 6 ani sau care are un grad de handicap uşor sau mediu, respectiv 900 de lei pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani sau este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav.
De asemenea, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte de la 2 la 5 ani iar familiile care adoptă vor fi sprijinite financiar.
În România, legislaţia privind adopţiile este deosebit de greoaie şi descurajează numeroase familii să facă acest pas. Potrivit statisticilor , în 2017, din cei 1.251 de copii adoptaţi naţional, cei mai mulţi aveau vârsta cuprinsă între 0 şi 6 ani, Doar opt copii cu vârsta între 14 şi 17 ani au fost adoptaţi anul trecut. La 31 decembrie 2017 erau adoptabili (conform unor sentinţe definitive) 3.257 de copii, din care 2.362 incluşi în profilul copiilor greu adoptabili. Cei mai mulţi – 1.705 copii – aveau vârsta cuprinsă între 7 şi 13 ani.