Europe – The Final Countdown

96

Europe – The Final Countdown

Melodia The Final Countdown a fost lansată în 1986, fiind primul single de pe al treilea album al trupei suedeze Europe, care a dat şi titlul materialului discografic.
Piesa scrisă de Joey Tempest, solistul vocal al Europe, a ajuns pe prima poziţie în topurile din 25 de ţări, între care Franţa, Germania, Irlanda, Suedia şi Italia, iar în SUA a ajuns pe locul 8 în Billboard Hot 100 şi pe locul 18 în topul Billboard Album Rock Tracks, potrivit biografie postate pe pagina de Facebook a trupei, www.facebook.com/europetheband.
În 1986,The Final Countdown a intrat pe primele locuri în topurile din Marea Britanie (locul 3), Belgia (locul 4), Franţa (locul 3), Norvegia (locul 2 şi 1), Canada (locul 5), iar în 1987, a fost pe primele locuri în topurile din Italia (locul 2), Australia (locul 10).
Cântecul are la bază o linie melodică scrisă de Joey Tempest în 1981-1982, iar versurile au preluat o idee din cântecul „Space Oddity” al lui David Bowie. Binecunoscutul keyboard riff care deschide piesa a fost înregistrat pe o Yamaha TX-816 şi un sintetizator Roland JX-8P.
După ce membrii trupei Europe au înregistrat piesele pentru album, Tempest a sugerat ca piesa primului single promovat să fie „The Final Countdown”, alţi colegi din trupă au optat pentru „Rock the Night”. Când a fost compusă, „The Final Countdown” a fost gândită ca piesă de deschidere pentru concerte, băieţii de la Europe nebănuind că va ajunge hit, cu atât mai mult cu cât este destul de lungă, cu o durată de peste 6 minute. După ce au fost făcute înregistrările la Epic Records, cei de la casa de discuri au apreciat că acesta ar trebui să fie primul single al albumului şi aşa s-au decis să o lanseze.
După lansare a urmat un turneu de promovare în Marea Britanie, SUA şi în alte ţări ale lumii. Albumul a fost vândut în 7 milioane de exemplare în întreaga lume, iar single-ul care dă numele albumului a devenit piesa emblemă pentru Europe, fiind ales imn al multor competiţii sportive.
Videoclipul piesei, produs de Nick Morris, conţine fragmente din două concerte live pe care Europe le-a susţinut la Solnahallen în Solna, Suedia, în 26 şi 27 mai 1986, dar şi imagini de la probe de sunet ale trupei pentru aceste concerte, conform site-ului trupei, www.europetheband.com.
În decembrie 1999, Europe a relansat The Final Countdown 2000 în format CD single, la Epic Records, produs de Brian Rawling, în formula Joey Tempest – vocal, John Norum – chitară, John Levén – bas, Mic Michaeli – Keyboards, Ian Haugland – tobe.
Piesa The Final Countdown a fost ascultată live de fanii trupei Europe şi în România, la Ost Fest (2012, Romexpo) şi în concertul de la Arenele Romane (2015), care a făcut parte din turneul de promovare a albumului War of Kings.
Sursa: AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)