Restituirea fostelor taxe auto

121
Proprietarii de maşini care cer Fiscului restituirea fostelor taxe auto, inclusiv a timbrului de mediu, nu mai au nevoie neapărat de actul prin care pot dovedi plata acestora. În plus, potrivit normelor stabilite anul trecut, cererile de restituire pot fi transmise deja la organele fiscale competente. Proprietarii de mașini vor primi înapoi banii achitați, mai exact, pentru taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu.
Românii pot cere, în sfârșit, restituirea taxelor auto pe cale administrativă, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Actul normativ este în vigoare de la 7 august 2017.
Beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat respectivele taxe și care nu au și-au primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Ei trebuie să ceară în scris organului fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora (de la data perceperii și până la data primirii).
În plus documentul doveditor al plăţii uneia dintre fostele taxe auto nu mai este necesar neapărat pentru a cere restituirea acestora.
„Prin excepţie (…), în situaţia în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, organul fiscal central efectuează verificarea existenţei acestuia în baza de date deţinută”
Cel puţin teoretic, măsura este gândită pentru a evita blocarea restituirilor atunci cînd proprietarii de maşini pierd documentul ce atestă plata fostelor taxe auto.
Nu cu mult timp în urmă, timbrul de mediu a fost declarat parțial ilegal de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar decizia este obligatorie pentru statul român. Apoi a urmat eliminarea timbrului din legislație, la 1 februarie 2017, iar acum încep restituirile.
Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:
-pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare -pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Dacă nu sunt de acord cu decizia emisă de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii pot să le conteste în 45 de zile de la comunicare.